Pochodzący z Chile drink, kojarzony z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na blogu tematycznym, prezentującym różnorodne typy alkoholu z całego świata.
Pichuncho to nazwa nawołująca do małego, pochodzącego z Chile ptaka. Koktajl stanowi połączenie kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi oraz cytryny. Cytrynę zwykle opuszcza się, dodając na zastępstwo wiśni. To pozwoli na pozyskanie jeszcze bardziej interesującej nuty smakowej. Pisco i wermut to natomiast podstawa. Na stronie https://www.tragosdelmundo.cl/pichuncho-trago/ umieszczony jest szczegółowy przepis. Wystarczy umieścić pisco i wino ziołowe z kostkami lodu w shakerze a także potrząsać przez piętnaście sekund.
Następnie trunek należy przelać do szklanki dedykowanej do martini albo margarity. Trunek dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to napój, który na długo zapada w pamięć i z tego powodu o wiele częściej można znaleźć go na europejskich stołach. Opłaca się poznać sposób jego wykonania i czasem podawać go znajomym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz